De waaghalzen!



In de jaren dertig was technologie en vernieuwing in volle opgang. Megalomane projecten zoals gigantische flatgebouwen, bruggen en dammen verschenen over de hele wereld aan de horizon. Deze blogpost toont de belangrijkste bouwprojecten uit de jaren 30 door de ogen van de arbeiders. Vooral ook over de veiligheid van deze arbeiders (en het ontbreken ervan). 


The Empire State Building (1929-1931)




Amerika beleefde tijdens de jaren dertig de ergste crisis uit de twintigste eeuw toch was er een enorm tekort aan kantoorruimte in New York. Daarom werd besloten het hoogste gebouw van de wereld te bouwen. De bouwstijl is natuurlijk Art deco. En dit alles binnen een zeer korte tijdspanne, de arbeiders werkten dag en nacht. 

Links ziet u twee arbeiders die lunchpauze houden op een wel zeer frappante plaats. Rechts ziet u een glazenwasser die zijn tijd vooruitloopt en een selfie neemt.


Golden Gate Bridge (1933-1937)


Deze hangbrug verbind het schiereiland met het vasteland in de metropool San Francisco. 
Ook hier in volle crisis, arbeiders waren blij dat ze een job hadden ook al was die levensgevaarlijk. 

Ze moesten eerst al veertig minuten klimmen naar hun werkplek nog voor ze betaald werden. Ook het weer zat de arbeiders niet mee, een sterke wind kon uit het niets opduiken en je letterlijk omver blazen. 

Deze arbeider is op weg naar zijn werkplek. Wettende dat deze arbeiders geen vaklui zijn, maar gewone alledaagse mensen die geld willen verdienen. Circque du Soleil is er niets tegen!



Hoover Dam (1930-1936)


Hier ziet u enkele gouverneurs die een kijkje kwamen nemen naar de bouw van de Hoover Dam. Het was vooral een politiek project, presidentskandidaat Herbert Hoover wou tonen dat hij werk en welvaart kon brengen in de grote depressie. Het is hem ook gelukt, enkele jaren later werd hij verkozen. De dam was ook een pronkstuk van het Art Deco.

Ondanks de werkplaatsen die gecreëerd werden waren hier de omstandigheden ondermaats. De tentenkampen die ontstonden door de grote toevoer van arbeiders waren onmenselijk om in te leven. Meer dan 100 arbeiders verloren ook het leven in de watertunnels van het complex wegens zuurstofgebrek. Toch stonden er altijd nieuwe arbeiders te wachten om de tunnels in te gaan.


Mount Rushmore (1934-1939)


In de jaren dertig hebben meer dan 400 arbeiders gewerkt aan de beelden. Ze staan voor de de groei en ontwikkeling van Amerika. Het was bedoeld om in de donkere periode van crisis en werkloosheid hoop te scheppen bij de bevolking en aan te kondigen dat het tij zal keren. 

Hier is de beveiliging van de arbeiders wel zeer goed, ondanks het feit dat er constant stenen naar beneden vielen door gecontroleerde ontploffingen kwam geen enkele arbeider om tijdens de werken.







Allerlei

Hieronder vindt u nog verschillende beelden van waaghalzen uit de jaren dertig. 









Geen opmerkingen on "De waaghalzen!"

Een reactie posten