Archive for 11/06/13

Philishave

Het was ook in de jaren dertig dat Philips met het eerste elektrische scheerapparaat op de markt kwam. Philips was in die tijd vooral producent van radio's en gloeilampen, maar door de economische crisis moesten ze op zoek naar nieuwe producten. 

Het was de ingenieur Alexandre Horowitz (Antwerpenaar) die in 1939 in opdracht voor Philips het elektronische scheersysteem bedacht. Waarbij hij bronzen scheermesjes liet ronddraaien. Met als resultaat en sigaarvormig scheermesje dan Philishave wordt genoemd. Met bijhorende mascotte Mr. Staalbaard. Het werd een groot succes. 


 


 

 

Schaal van Richter

Deze meet de waargenomen kracht van de aardbeving die weergegeven wordt met een getal van 0 tot 12. (en in extreme gevallen zelfs hoger)
De schaal is opgesteld door de Amerikaanse seismoloog Charles Francis Richter, in 1935.

De formule waarmee de schaal van richter wordt berekend

Charlie Chaplin

Op 6 februari 1936 ging de film Modern Times van Charlie Chaplin in première. In de film speelt Charlie Chaplin een arme zwerver die tijdens de Great Depression een leven probeert op te bouwen. Hij komt terecht in een fabriek waar er aan de band gewerkt wordt.

De film is kritisch over de werkloosheid en de werkomstandigheden in de fabrieken, maar ook over de geluidsfilm, die zijn intrede maakt begin de jaren dertig. De geluidseffecten die in de film gebruikt worden dienen enkel om de machines weer te geven. Charlie vreesde dat met de opkomst van de geluidfilm de kunst van de pantomime ging verdwijnen. Hier een van de bekendste fragmenten uit deze cultfilm, die ook als een van de laatste 'stomme' films wordt aanzien. Lachen gegarandeerd!






Monopoly

Charles B. Darrow, de man achter Monopoly, ontwierp in 1934 en spel dat wij nu allemaal kennen als het wereldberoemde Monopoly
In plaats van pionnen gebruikte hij bijvoorbeeld de bedelarmband van zijn vrouw. Daarom wordt er ook in de hedendaagse monopoly gebruikt gemaakt van een strijkijzer en dergelijke in plaats van de gekende standaard pionnen.
Later ging Darrow zijn spel presenteren bij Parker Brothers, maar zij waren niet geïnteresseerd…


Toch liet hij met behulp van een vriend 5000 exemplaren drukken in Philadelphia. Tot grote verbazing gingen deze super snel de deur uit! Een jaar later begon Parker Brothers dan toch interesse te tonen in Monopoly en kwam het in 1935 op de markt. Nu nog steeds is Monopoly één van de bestverkochte bordspelen ter wereld waarvan er al meer dan 200 miljoen exemplaren zijn verkocht, in 26 verschillende talen, en in verschillende edities!



Bonnie en Clyde

Ook bankovervallers kunnen wereldberoemd worden. Dat bewijst het Amerikaans duo Bonnie Parker en Clyde Barrow, beter bekend als Bonnie en Clyde, in de jaren dertig. 

Hun romance begon in 1930 en ze maakte van criminaliteit hun hobby. Vanaf dat moment lieten ze over al dood en vernieling achter.

Omdat ze zich voornamelijk richtten op banken verwierven ze een zekere heldendom. Banken waren tijdens de Great Depression niet echt populair in Amerika. Ze waren de politie altijd een stapje voor en waren constant op de vlucht. Om hun roem te versterken stuurden ze zelf berichten en foto's naar de pers. 

Op 23 mei 1934 kwam dan een einde aan hun heldenverhaal. Ze liepen in een hinderlaag van de politie en stierven. Op dat moment hadden ze veertien moorden begaan en diverse banken overvallen. In het jaar 1967 is hun levensloop ook verfilmd geweest in 'Bonnie and Clyde' met in de hoofdrol Warren Beatty (geboren in 1937) en Faye Dunaway (geboren in 1939). 

Mickey Mouse

Na Mickey's filmdebuut, kreeg hij op 13 januari 1930 zelfs een eigen krantenstrip!

Het werd een echte hype! Zo ontstond nog in hetzelfde jaar de enige echte Disney-merchandise.




Thirties at the movie!

Al sinds de jaren '20 experimenteerden films met geluid, maar pas tijdens de jaren '30 zorgt deze verandering voor grote gevolgen in Hollywood. Kleine onafhankelijke filmmakers verdwenen terwijl de grote filmproducenten alleen maar groter werden. 
Jammergenoeg moesten filmacteurs uit het stomme film-tijdperk hun carrière opgeven, door de plotse opkomst van de geluidsfilm. De overstap was te groot omdat de nieuwe films veel meer gericht waren op dialogen…
En hoewel we tijdens deze jaren ook te maken hadden met de Grote Depressie, werd deze periode toch de succesvolste, en zelfs de 'gouden eeuw van Hollywood', genoemd! 

Hier volgen een paar toppers uit de thirties!

1931 - Dracula


1931 - Dr. Jekyll and Mr. Hyde



1931 - Frankenstein



1932 - Walt Disney krijgt zijn eerste oscar voor de Mickey-films

Een geluidsoefening voor een Mickey-filmpje uit de jaren '30

1933 - King Kong




1937 - Sneeuwwitje en de zeven dwergen was de eerste tekenfilm van speelfilmlengte die bovendien als echte hoofdfilm in de bioscopen werd gespeeld. In 1939 werd hij dan ook bekroond met een oscar!




1939 - The Hunchback of Notre Dame




1939 - The Wizard of Oz



1939 - Gone with the Wind, werd genomineerd voor 13 oscars, waarvan hij er maar liefst 8 won!



Sporting '30

Ja ja, Zelfs in de jaren 30 werd er al veel gesport. Voetbal Werd vanaf de jaren 30 steeds populairder. Want op 13 juli 1930 werd het aller eerste wereldkampioenschap voetbal gehouden. Het gast land die de eer kreeg om als eerste een WK voetbal te mogen organiseren was Uruguay. Zij speelde toen ook meteen de finale tegen Argentinië en wonnen met 4-2. Maar wat nog belangrijker was tijdens die spannende finale was de scheidsrechter een BELG. John Langenus was de aller eerste scheidsrechter die de finale van het WK voetbal mocht fluiten.




Ook in 1934 werd er een WK voetbal gehouden. Dit keer was Italië het gastland. En ook zij wonnen de finalen in hun eigen land tegen Tsjecho-Slowakije met 2-1.




In 1938 werd dan de derde editie van dit WK voetbal georganiseerd in Frankrijk. Hier werd de finale nogmaals gewonnen door Italië. Zij speelde dit keer de finale tegen Hongarije en wonnen deze met 4-2. Italië was hierdoor het eerste land dat 2 keer op rij wereldkampioen voetbal werd.




Nog nationaal voetbal:
Op 29 november 1931 versloeg Nederland een interland tegen Frankrijk met 4 tegen 3. Onze noorderburen scoorde op 2 minuten tijd 3 goals.




Dan iets helemaal anders. Want de Italiaan Alfredo Binda werd in 1932 als eerste wielrenner voor de derde keer wereldkampioen op de weg. Hierdoor verdiende hij een eigen postzegel in 2002. 





RIP Albert I

Op 17 februari 1934 stierf Koning Albert I na een val van de rotsen in Marche-Les-Dames. Hij was de eerst regerende vorst die om het leven kwam door een ongeval. Al bestaat hier wel twijfel over, Zijne Majesteit was namelijk een ervaren klimmer. Sommige denken aan zelfmoord of zelfs moord. Leopold III volgde hem op.